Leszakad a Derekam, de Miért?

Természetes, hogy Ön a saját szavaival, minél érzékletesebben próbálja szavakba önteni kínzó derékfájdalmát. „Majd leszakad a hátam, csillagokat látok, felegyenesedni sem tudok, mintha kést döftek volna belém, éles fájdalmat érzek, nagyon hasogat a derekam” – hangzik el oly sokak szájából a panasz, nap mint nap.

Ha mégis nevet akarunk adni a problémának, azt állítjuk, biztos lumbágóm van, becsípődött egy idegszál a derekamban vagy a gerincemen, ez isiász. Esetleg csak annyit mondunk: ez a derékfájás.

Ezek a fogalmak mind a komoly, a test más részeibe is kisugárzó hát- és derékfájdalmakhoz kapcsolódnak, de mégsem teljesen ugyanazt (a derékfájdalmat) jelentik.

Nem nevezhetők szakszerű orvosi kifejezésnek sem, ugyanakkor mégis fontosak, ezért nem árt őket tisztázni. Magyarázatuk ugyanis sokat segíthet abban, hogy Ön jobban értse, mi történik szervezetében, hogy milyen folyamatok vezetnek valójában mozgásszervi bántalmakhoz.

 

Az idegbecsípődés – Ami nem is olyan váratlan, mint amilyennek látszik

Hogyan tud „becsípődni” egy gerincvelőből kilépő idegszál?

Valójában sehogy. Bár kétségtelen, hogy maga a szó igen kifejező. Azt sugallja, hogy itt bizony valami igen fájdalmas, gyötrelmes, kellemetlen esemény történt. De nem becsípődés zajlik, az idegszál sokkal inkább váratlan erőhatás alá kerül. Ez a porckorong kitüremkedésével, és az ott fellépő úgynevezett nyíróerővel hozható összefüggésbe, amelynek erős, derékba, végtag(ok)ba sugárzó kellemetlen fájdalom, sőt, akár zsibbadás is lehet a következménye.

Az idegbecsípődés, a hirtelen támadt fájdalom a legtöbb esetben egy váratlan mozdulat hatására következik be. Mint a lehajolás vagy a felegyenesedés, a nyújtózás valamiért, esetleg egy nehéz tárgy megemelése. Ebből a hirtelen jelentkező fájdalomból ered az idegbecsípődés másik, német eredetű neve: Hexenschuss, vagy boszorkánylövés. (A becsípődés helye miatt a jelenséget nevezik derék vagy gerinc becsípődésnek is.)

Az idegbecsípődés valódi oka azonban nem a váratlan mozdulat. A funkcionális izomzatunk gyengesége, a gerincet tartó izmok edzetlensége, erőtlensége, ami a helytelen testtartással és az ülőmunkával együtt jelentősen fokozza az idegbecsípődés esélyét. Az izmok összehúzódása ráadásul tovább súlyosbítja a fájdalmat. Az idegbecsípődés terápiájában, megelőzésében éppen ezért kap fontos szerepet az izmok erősítése és a helyes testtartás elérése.

 

Isiász – És az alsó végtagokba sugárzó fájdalom

Ha az idegbecsípődés okozta fájdalom kisugárzik a fenékbe, vagy a lábba, isiászról beszélünk.

Nevezik isiász-szindrómának és ülőidegzsábának is, előbbi nem véletlen, hiszen az ülőideg latin neve nervus ischiadicus. Ez az ideg a leghosszabb szervezetünkben, ha az itt lévő idegrostok nyomódnak össze valamilyen okból, akkor az komoly derék és térd közötti, alsó végtagot érintő fájdalomhoz vezet.

Az isiász szintén nem önálló betegség, sokkal inkább egy jelenség, amelynek az idegbecsípődéshez hasonló okai vannak. A legfontosabb szerepet itt is a megelőzés, a gerinc körüli izmok erősítése, a helyes testtartás elsajátítása játssza, és erre már fiatalon, még az isiász megjelenése előtt oda kell figyelni. Hiszen a heveny szakaszban, amikor a fájdalom a legjobban kínozza az érintetteket, sokszor már csak a gyógyszeres fájdalomcsillapítás az egyetlen választás.

Tévhit, hogy a porckorongok életkorral járó élettani kopása, meszesedése, károsodása miatti isiász a nyugdíjasokat fenyegetné a legjobban. Sajnos minden korban megvan az esély az isiász kialakulására, a legnagyobb veszélyben (mint az összes hasonló mozgásszervi probléma esetén) az ülőmunkát végzők, a mozgásszegény életet élők vannak.

 

Lumbágó – Amit általában derékfájásnak neveznek

A lumbágó kifejezetten az alsó deréktájon, a keresztcsont környékén hirtelen fellépő, nyilalló fájdalmat jelenti, amitől szinte lebénulunk, minden más mozgás lehetetlenné válik.

A fájdalom a hátizomból ered, és közvetlen oka az eddigiekhez hasonlóan lehet egy hirtelen mozdulat. A lumbágó kezelésében ugyancsak alapvető fontosságú a megelőzés: az izmok erősítése, a rendszeres hátizomerősítő testmozgás, a helyes testtartás mielőbbi elsajátítása, a túlerőltetés elkerülése, de még az esetleges túlsúlytól való megszabadulás is számít.

Ha gerincünk beszélni tudna, elmondaná, mire figyeljünk

A hirtelen, nyilalló fájdalomnak komoly üzenete van. Arról üzen, hogy Ön nem vigyáz kellőképpen sem gerincoszlopára, sem azokra a mély hátizmokra, melyek természetes védelmet nyújtanak gerincünknek, tehermentesítik azt.

A DAVID módszer egyedülálló módon speciális gerinctorna és hátizomerősítés kombinációjával segít abban, hogy gerince megkapja az őt megillető természetes védelmet.