Fáj a Dereka, Zsibbad a Lába?

A gerincoszlopot alkotó csigolyák között elhelyezkedő, rugalmas porckorongok az évek előrehaladtával vizet veszítenek, és rugalmatlanabbá válnak. Az életmódunk pedig jelentősen befolyásolja a gerincünk hajlékonyságát biztosító porckorongok állapotát. Ha ugyanis rendszeresen kisebb-nagyobb traumák érik őket, könnyen megbetegedhetnek, és kialakulhatnak az előboltosult porckorong, súlyosabb esetekben pedig a gerincsérv tünetei is.

 

A Gerincsérv Kialakulásának Leggyakoribb Okai

A gerincsérv kialakulásában az első helyen a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás áll.

Fokozott veszélyt jelent továbbá:

  • a túlsúly
  • a nagy súlyok rendszeres emelése, illetve a cipekedés
  • a hirtelen, oldalirányú mozdulatok
  • a gerincet érintő fizikai sérülések
  • a túlzott terhelés
  • az ülőmunka, a gyakori görnyedt testtartás

A fentiek következtében kialakult terhelés hatására a porckorongok ellapulhatnak, és meszesedni kezdhetnek. Ez azért veszélyes, mert így már nem tudják maradéktalanul betölteni eredeti funkciójukat.

Az elváltozásnak több fokozata ismert, melyek közül az első 4 stádiumban előboltosult porckorong problémáról van szó, a legsúlyosabb, 5. stádium pedig maga a gerincsérv.

Ennek ismeretében tehát, akkor beszélhetünk valódi gerincsérvről (discus hernia), ha az érintett porckorong belső, gélszerű anyaga (nucleus pulposus) utat tör magának a megrepedt rostos, külső gyűrűn (anulus fibrosus) keresztül a gerinccsatorna irányába. Enyhébb esetben csak a kitüremkedés, azaz az előboltosulás (protrusio) valósul meg.

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv és az előboltosulás is változatos tünetekkel járhat, melyek diagnosztizálását ortopéd, neurológus szakemberek végzik. Ezek a következők lehetnek:

  • derékból kisugárzó fájdalom (pihenésre javulhat, újbóli terhelésre erősödhet)
  • az alsó vagy a felső végtagokat érintő érzéskiesés, zsibbadás
  • tűszúrás érzés a végtagokban (nyaki érintettség esetén a felső, ágyéki szakasz érintettsége esetén az alsó végtagokban)
  • reflexeltérések
  • sérülhet az izmok beidegzése is (izomgyengeség, izomsorvadás)
  • súlyosabb esetekben vegetatív idegrendszeri zavarok is előfordulhatnak (pl. vizelet- és a bélsár-tartási zavarok)
  • a legsúlyosabb esetben részleges vagy teljes bénulás

 

A Gerincsérv Kezelési Lehetőségei

A legjobb a megelőzés. A rendszeres, aktív mozgás és speciális, a gerincizmokat erősítő gyógytorna segítségével ugyanis csökkenthető a gerincsérv kialakulásának esélye.

Ha pedig az első tünetek már megjelentek, akkor a pontos diagnózis, illetve személyi állapotfelmérés segítségével speciális, egyénre szabott terápiás terv állítható fel, amivel megelőzhető a valódi sérvesedés kialakulása és a már meglévő állapot súlyosbodása.

A német-finn szakorvosok által kidolgozott DAVID gerinc terápiás program segítségével a gerinc- és porckorongsérvben érintettek egy része elkerülheti a műtéti beavatkozást.

Szakképzett DAVID terapeuta gyógytornászaink személyre szabott gyógytorna és gerinctréning kezelésekkel segítenek a helytelen életmódból, illetve testtartásból eredő gerincsérv tüneteinek enyhítésében.

Foglaljon időpontot terapeutáink egyikéhez, és tapasztalja meg Ön is a fájdalommentes és szabad mozgás örömét!

Jelentkezem gerinc állapotfelmérésre