Így Előzhető Meg a Gerincsérv

A gerincsérv (porckorongsérv) a gerinccsigolyák között található porckorongok kitüremkedése, ami fájdalmat, érzéskiesést, súlyosabb esetben pedig akár bénulást is okozhat. A betegség megjelenésének hátterében leggyakrabban a nem megfelelő testtartás és a mozgásszegény életmód áll.

A porckorongsérv kialakulása azonban a megfelelő odafigyeléssel és a gerinc izomzatának célzott erősítésével megelőzhető, illetve eredményesen kezelhető. Szeretne fájdalommentesen élni? Olvasson tovább!

 

Miért és Hogyan Alakul ki a Gerincsérv?

A gerincsérv kialakulhat hirtelen, azonnali fájdalomérzettel, illetve az évek során, szinte észrevétlenül is. Bizonyos tényezők jelentősen megnövelik a betegség kialakulásának kockázatát:

  • egy rossz mozdulat
  • megerőltető tevékenység végzése
  • nagy súlyok emelése
  • egyoldalú vagy mozgásszegény (ülő) életmód
  • túlsúly
  • gerincferdülés
  • baleset, sérülés
  • genetikai eredetű kötőszöveti gyengeség

 

Az emberi gerinc sérülékenysége a fokozott tengelyirányú terhelésből ered. Már egyetlen túlzott megterhelés vagy sérülés porckorongsérvet okozhat.

Ráadásul a porckorongok az életkor előrehaladtával degenerálódnak, a csigolyákat rögzítő szalagok, illetve izomzat pedig gyengülni kezd. Minél régebb óta tart ez a folyamat, annál kisebb megerőltetés vagy csavarodásszerű mozdulat is kiválthatja a csigolyalemez repedését vagy átszakadását.

A porckoronglemezek ugyanis a gerinccsigolyák lengéscsillapítóiként működnek. A porckorongok kemény külső rétege (porckoronggyűrű) veszi körül a belsejében található magot (nucleus pulposus).

A gerincsérv alatt a porckorongmag kitüremkedését értjük, ami a gyűrűt a gerinccsatornába tolja. Az esetek többségében azonban nem beszélhetünk valódi sérvesedésről, mert csupán kitüremkedés (előboltosulás) valósul meg.

Valódi gerincsérv (discus hernia) esetén átszakad a gyűrű, és a kocsonyás mag előrenyomul a gerinccsatornába, ahol eléri az idegeket, az ideggyököket, sőt, akár a gerincvelőben is visszafordíthatatlan károkat okozhat.

 

A Porckorongsérv Tünetei

A gerincsérv leggyakoribb tünete a fájdalom (pl. derékfájás), ami már a kitüremkedés szakaszában is erőteljes lehet, ugyanakkor előfordulhat, hogy más tünetek jellemzőek.

A fájdalomérzet és annak erőssége az elváltozás helyétől (nyaki, háti vagy ágyéki szakaszon nyomás alá került idegektől) függően változhat. Hetekig erősödhet, aztán csökkenhet és újra felerősödhet (pl. megerőltetés hatására).

A fájdalom iránya szerint kisugározhat:

  • nyakból karba, vállba
  • derékból az alsó végtagok irányába

A porckorongsérv tünetei lehetnek továbbá:

  • zsibbadás
  • érzéskiesés
  • tűszúrásérzés a végtagokban
  • reflexeltérések
  • izomgyengeség, izomsorvadás
  • súlyosabb esetekben vegetatív idegrendszeri zavarok (pl. vizelet- és bélsártartási zavarok)
  • a legsúlyosabb esetben részleges vagy teljes bénulás

 

A DAVID Gerincterápiás Program Segítségével a Műtéti Beavatkozás is Elkerülhető

A gerincsérv megelőzésének kulcsa a gerinctartó mélyizomzat megerősítése. Ha ez elmarad, és az érintett izmok, illetve a szalagrendszer gyengülni kezd, jelentősen megnő a porckorong előboltosulás, illetve a valódi sérvesedés kialakulásának kockázata is. A gerincsérv bizonyos előrehaladott állapotában pedig már csak az idegfelszabadító műtét jelenthet megoldást.

A német és finn szakorvosok által kidolgozott és időben elkezdett DAVID gerincterápiás program segítségével azonban az esetek többségében a műtéti beavatkozás megelőzhető, illetve elkerülhető!

A módszer azért is egyedülálló, mert a terápiát megelőző alapos és precíz állapotfelmérés segítségével Ön is pontos képet kaphat gerince jelenlegi állapotáról és a fájdalom kiváltó okáról, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségekről.

A DAVID egy tudományos módszer, amely minden esetben a személyi gerinc állapotfelmérés eredményei alapján zajlik.

A kiinduló állapotot összehasonlítjuk a normál érték adatbankban évtizedek alatt összegyűjtött több tízezer eredménnyel. Ennek segítségével precízen felállítható a teljes mértékben az Ön egyéni igényeire szabott gerincterápiás program, amit speciálisan hátizom-erősítésre és célzott gerinctornára kifejlesztett DAVID gépek segítségével hajthat végre.

Ezt a programot egyéb terápiás módszerekkel (pl. gyógytornával) is ki lehet egészíteni, ami még hatékonyabbá teszi, illetve felgyorsítja a regenerációt.

Ha Ön szeretné elkerülni a gerincsérv kialakulását vagy az állapot súlyosbodását, illetve a későbbi gyógyszeres, illetve injekciós kezelést és egy esetleges műtétet, akkor érdemes már az első tünetek megjelenésénél szakszerű és objektív személyi állapotfelmérést kérnie.

 

IDŐPONTOT FOGLALOK

Jelentkezem gerinc állapotfelmérésre