fbpx

A DAVID Tudományos Módszer

A DAVID Módszer Dióhéjban

személyi gerinc állapotfelmérés tehát körültekintően rögzíti a kiinduló állapotot, a normálérték adatbank pontosan megmutatja a fejlesztendő területeket, a DAVID gépek segítségével pedig teljes precizitással tudjuk ezeket a területeket fejleszteni gerincterápiás programunkkal és egyéb terápiás módszerekkel, melyek eredményét nyomon követhetjük.

A DAVID Tudományos Módszer

A DAVID módszer alapja az a tudományosan bizonyított tény, hogy a gerinc- és mozgásszervi bántalmak többségében a gerinc tartóizmai nincsenek megfelelő kondícióban. A német-finn DAVID módszert követő intézmények világszerte ez alapján az elgondolás alapján dolgoznak azon, hogy speciális gerinctorna és hátizom erősítés alkalmazásával segítsenek megszüntetni és lehetőleg megelőzni a gerinc- és mozgásszervi problémákat. A DAVID Gerincklinikán – Magyarországon egyedülállóan – ugyancsak ez alapján a tudományos tézis alapján végezzük munkánkat.

A DAVID módszer öt különlegessége:

  • a gerinctorna végzésére speciálisan kialakított DAVID gépek,
  • a teljes körű, személyre szabott gerinc, szív- és érrendszeri állapotfelmérés,
  • a több tízezer ember mérési eredményeit tartalmazó adatbázis, és
  • az ezek alapján összeállított személyre szabott terápia, illetve
  • bizonyos időközönként ellenőrző mérések, melyek alapján objektív visszajelzést kapunk a terápia eredményéről.

Hátizom-Erősítés a Gerincpanaszok Enyhítésére

Arno Parviainen, egy finn fiatalember 1973-ban kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy olyan speciális gépeket építsen, melyek célja hátizom-erősítés, kifejezetten gerincpanaszokkal küzdő betegei számára. 1981-ben hozta létre DAVID nevű cégét, és 1982-ben indította el a DAVID gépek gyártását.

Az igazi áttörést az 1990-es évek eleje hozta meg, amikor kifejlesztették az ún. hip-lock technológiát. A hip-lock rendszer segítségével tudjuk azt elérni, hogy a terápiák során csakis a fejlesztendő izomcsoportok mozogjanak egy-egy hátizom gyakorlat végzése közben. Ez a lehetőség addig ismeretlen utakat tárt fel a gerinc- és mozgásszervi rehabilitációban. Egyrészt egy különleges mérési technika és számítógépes modul kifejlesztésével lehetővé vált a gerinctartó izmok erejének és az ízületek mozgékonyságának pontos meghatározása. Másrészt pedig – szintén a hip-lock módszernek köszönhetően – lehetővé vált, hogy kivételes precizitással tudjunk izomcsoportokat erősíteni, és ezáltal a gerinctorna segítségével kialakítsuk az izmok egymáshoz viszonyított „ideális” erejét.

A David tudományos módszer megteremtésével olyan betegek is elkezdhettek élni a hátizom erősítés lehetőségével, akik korábban nem tudtak, és így elkerülhették a műtéti beavatkozásokat.

 

Az „Ideális” Gerincterápia

A DAVID gépek elterjedésével párhuzamosan felépítettek egy ún. normálérték adatbázist is. Az adatbázisban szereplő több tízezer ember adatai azt mutatják meg, hogy a gerinc, a vázrendszer, valamint a szív- és érrendszer milyen mért adatok esetén van „ideális” állapotban. Az adatbázis tehát összehasonlítási alapot nyújt ahhoz, hogy a gyógytorna, hátizom-erősítés során milyen területeket kell fejleszteni, hogy a panaszos felzárkózzon az „ideális” értékekhez.

Ugyancsak fontos elem a személyi gerinc állapotfelmérés, amelynek során átfogó képet kapunk a gerinc- és mozgásszervi problémával küzdő panaszos egészségi állapotáról. A személyi analízis objektív, számszerű adatokkal szolgál a gerinc és a vázrendszer, valamint a gerincet tehermentesítő izmok állapotáról, illetve szív- és érrendszer terhelhetőségéről.

 

Bővebb Információk: